Könyv „Desztillátumok készítése A-tól Z-ig” dr. mérnök Ewa Kwapisz szerzőtől egyedülálló, fontos és nagyon várt olvasmány – legalább több szempontból:
A könyv kiválóan betölti azt az űrt, amely a témáról szóló lengyel kiadványokban megfigyelhető volt. A desztillátumok készítésének összetett, sokrétű és sok tekintetben nehéz témaköre végre olyan, koncepciójában ambiciózus feldolgozást kapott, amely bizonyosan érdekelni fogja mind a gyakorlókat – különösen azokat, akik most kezdik kibontakoztatni szenvedélyüket –, mind azokat az olvasókat, akik a különféle desztillátumok előállításának tisztán elméleti aspektusait szeretnék megismerni. A kiadvány elkészítése megkövetelte a megfelelő „kulcs” megtalálását – olyat, amely elérhető mindazok számára, akik már rendelkeznek az ilyen típusú italok mikroléptékű előállításához szükséges jogosultságokkal, de továbbra is inspirációt keresnek, és azoknak is, akik ilyen jogosultság megszerzését tervezik. A könyv rámutat a házi hobbisták egyre népesebb táborának rendelkezésére álló lehetőségekre is, akik a hatályos jog keretein belül, jövedéki adózott, vásárolt alkohol felhasználásával szeretnének desztillálni.
A szerző a magas minőségű desztillátumokhoz vezető lépések egységes koncepciójának bemutatására összpontosított. A gyakorlott szakemberek számára ismert számos lehetőség közül bevált megoldásokat és termékeket választott, amelyek megkönnyítik a desztillátumok világába való elégedettséget adó belépést, a készítésük sajátosságainak megismerését, és a saját kreativitás felfedezését ezen a területen.
A könyv olyan receptgyűjteményt tartalmaz, amelyet kifejezetten úgy állítottak össze, hogy megfeleljen mind a desztillálásra jogosultaknak, mind azoknak, akik nem rendelkeznek ilyen lehetőséggel, de jogszerűen szeretnék átélni az ilyen italok készítésének izgalmát. Ez utóbbi csoport számára az áztatmányokból készített desztillátumok készítését javasolja.
A saját alkoholok – akár tiszták, akár karakteresek, például whisky, rum, brandy, grappa vagy likőr stílusában – sokak álma. Ennek a könyvnek köszönhetően ez a megvalósuláshoz bizonyosan sokkal közelebb kerül – feltéve, hogy a szeszfőzés szabályai szerint és a jogszabályoknak megfelelően járunk el.
A könyv felépítése:
- bevezetés és rövid áttekintés a szeszfőzés történetéről;
- a szeszfőzés jogi vonatkozásai Lengyelországban;
- mikroléptékű szeszfőzés;
- az erjedés lényege és termékei, felhasznált alapanyagok;
- a desztillálás lényege és termékei, szeszes készítmények;
- berendezések és kiegészítők;
- enzimkészítmények, a szeszfőzésben használt élesztők és élesztőtápok;
- alapvető paraméterek mérése – műszerek és módszerek;
- szükséges számítások elvégzése;
- szeszfőzési cefrék előkészítése, az erjedési folyamat felügyelete;
- műszaki szempontok, desztillálóberendezések és a cefrék desztillációs folyamatának felügyelete;
- desztillátumok tisztítása, érlelése és ízesítése;
- a desztillátumok hibái és a leggyakrabban elkövetett tévedések;
- tiszta, fajtajellegű és természetes vodkák;
- desztillált áztatmányokból készült vodkák;
- 30 recept;
- zárszó, szójegyzék és irodalom.
Oldalszám: 248
Formátum: 153x226 mm
Kötés: varrott-ragasztott, integrált
Színek: 4+4
2 beragasztott könyvjelző
1 példány tömege: 0,45 kg
ISBN: 978-83- 956431-1-8
Első kiadás 2021
Kiadó: BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.