Könyv „Hobbim: házi sajtkészítés. Tanácsok és receptek”
Újdonság! Csodás könyv minden sajtkedvelőnek, amely bemutatja a házi sajtkészítés lenyűgöző világát. Az útmutató szerzői - Jelyo Todorov és Artur Nowicki - összefogtak, hogy egy kivételes kézikönyvet hozzanak létre a házi sajtkészítésről, valamint olyan tejtermékekről, mint a vaj, a kefir és a joghurt. Mint kiderül, a házi sajtkészítés a kis konyhával rendelkezők számára is izgalmas hobbi lehet, és bizonyos sajtok elkészítése valóban egyszerű és gyors. A vállalkozóbb kedvű rajongók megpróbálkozhatnak több időt és összetettebb műveleteket igénylő sajtokkal is, jutalmul pedig nagyszerű, érett sajtoknak örülhetnek, amelyek egyaránt elbűvölik a családtagokat és a vendégeket a közös asztalnál.
A bolgár és lengyel hagyományok ötvözése a két szerző hatalmas szenvedélyével, tudásával és gyakorlati megközelítésével egy olyan kiadványt eredményezett, amelyben mindenki, aki szereti a finom és egészséges házi konyhát, rengeteg hasznos tanácsot, valamint különféle sajtok és rokon tejtermékek receptjeit találja meg.
Minden közölt receptet a szerzők kipróbáltak, és lehetőség szerint annyira leegyszerűsítettek, hogy otthoni körülmények között is megszülethessenek olyan készítmények, amelyek sikerrel idézik meg a professzionális sajtüzemek megbecsült termékeit.
Ahogy maguk a szerzők írják - „A sajtkészítés különleges szenvedély, amelyet mindketten gyakorolunk és tökéletesítünk. Számos közös és egyéni sajtkészítő tevékenységünk eredményeként - egyrészt egy, e területen gazdag szakmai tapasztalattal rendelkező szakember, másrészt a házi készítmények előállítására specializálódott lelkes amatőr munkája nyomán - olyan módszerek és eljárások születtek, amelyek lehetővé teszik sok finom sajt elkészítését korlátozott otthoni térben. (…) Megosztottuk egymással észrevételeinket, ötleteinket, ellenőriztük a hagyományos recepteket és kísérleteztünk, és minden sikeres sajt új, ínycsiklandó ösztönzést adott a további munkához.”
A könyv az alapvető sajtkészítési ismereteket egyszerűen, könnyen elsajátítható módon adja át – a szerzői koncepcióval összhangban elsősorban utat mutat és lehetőségeket tár fel, amelyekkel érdemes élni, különösen ha értékeljük a saját kezűleg készített ételek előnyeit, és szeretnénk „belső nézetből” megismerni a sajtkészítés titkait. Ez az egyedülálló kiadvány kiváló eszközt ad a hobbisták kezébe a DIY tevékenységekhez, ugyanakkor a házi kulinária világába a saját, inspiráló megközelítést is elhozza a sajtok készítésének művészetéhez - a klasszikus, közismert stílusúaktól a „lokálisabb”, de szélesebb körű megismerést érdemlő változatokig. A tejkülönlegességek kaleidoszkópját sajtra épülő, ízletes „variációk” receptjei, valamint vaj-, kefir- és joghurtreceptek egészítik ki… Mindezt pedig az a lelkesedés fűszerezi, amely csak az igazi rajongókra és ínyencekre jellemző - márpedig a könyv szerzői ilyenek.
Az útmutató tartalmát többek között az alábbi fejezetek alkotják:
Szívből ajánljuk az olvasást és a sajtkészítő kaland elkezdését. A könyv ajándéknak is kiváló!