22 cm átmérőjű leszorítókő, savanyú káposzta, uborka és más zöldségek savanyításához, illetve pácoláshoz használt edényekhez. Ajánlott hordókhoz 5–20 liter űrtartalommal és fazekakhoz (különösen kőedényekhez) 5–15 L űrtartalommal.
A kő 0-300⁰C-ig hőálló.
A termék rendelkezik élelmiszerrel való érintkezésre vonatkozó tanúsítvánnyal.
Minden finom és egészséges házi savanyúság (valamint a pácolt húsos különlegességek) kedvelője jól tudja, hogy a végeredmény szempontjából mennyire fontos az erjesztési/savanyítási (illetve pácolási) folyamat megfelelő előkészítése és vezetése. A megfelelő edényt tökéletesen kiegészíti a méretben hozzá illő, 100%-ban természetes, élelmiszerrel érintkezésre biztonságos és saválló leszorítókő. Ez a kő a töltetet a lé / keletkező lé szintje alatt tartja, és hosszú időn át segít megőrizni a lehető legjobb minőséget. Ez a mázas kőedényből készült, két részből álló leszorító ideális megoldás – rendkívül funkcionális és praktikus. A kő két részre osztása többek között azt az előnyt nyújtja, hogy a leszorító be- és kihelyezhető olyan edénybe is, amelynek nyakátmérője kissé kisebb, mint az összeillesztett kő átmérője.
A kő mindkét fele rendelkezik egy nyílással, és a két fél összeillesztésekor egy harmadik, középső nyílás is kialakul. Ezek a nyílások (2 cm átmérőjűek) megkönnyítik a félkövek behelyezését, és a savanyítás során keletkező lének a kő szintje fölé történő elvezetésére is szolgálnak. Egy adag savanyúság kivételéhez elegendő csak az egyik kőrészt megemelni.
A leszorítókő őrzi a töltet minőségét, aromáját és ízét. A kőedény mázas felülete lehetővé teszi a kő könnyű tisztán tartását.
Használati tippek:
A megfelelően elhelyezett leszorító úgy terheli meg a zöldségeket, hogy a levegő ne jusson hozzájuk. Az erjesztés/savanyítás idejére a hordót / edényt biztonságos helyre, szobahőmérsékletű helyiségbe kell állítani. A tejsavas erjedés megindulásakor ellenőrizni kell, hogy a zöldségek a keletkező lében teljesen el vannak-e merülve. Ilyen körülmények mellett a savanyúság több hónapig is sikeresen tárolható anélkül, hogy a kő alatt penész vagy baktériumok jelennének meg (ahogyan ez fa leszorító használatakor előfordulhat).
Vízzáras peremű edény használatakor érdemes rendszeresen pótolni a peremben lévő víz szintjét. Ez segít megelőzni a zárás tömítettségének elvesztését. Emellett egy kevés étolaj hozzáadása a vízzárba csökkenti a folyadék párolgását.
Tisztítási és tárolási javaslatok:
A leszorítót kefével és vízzel tisztítsa, ne használjon tisztítószereket. Mosogatógépben nem mosható.
Szárítás után tárolja, ügyelve arra, hogy a termék ne legyen kitéve törés veszélyének.
Minden egyes darab kézzel készül, ezért a leszorítók külleme és méretei között minimális eltérések előfordulhatnak.
Méret:
- Ø 22 cm
-vastagság 2 cm
Tömeg: 1500 g
E termék megvásárlásával támogatja a kézművességet és a kézi gyártást; minden egyes darab többletértékét egyfajta egyediség adja.