A refraktométer a sörlé cukortartalmának mérésére szolgál, Brix-fokban (% Brix) kifejezve, valamint a sörlé fajsúlyának SG (Specific Gravity) meghatározására.
Használat előtt olvasd el a termékhez mellékelt használati útmutatót - és kövesd az abban megadott ajánlásokat az élesség beállítására, a készülék kalibrálására, a minta vizsgálatára, a prizma és a lemez tisztítására vonatkozóan.
Ha házi sört készítesz, és meg szeretnéd tudni a sörlé cukortartalmát, a refraktométer gyors és egyszerű mérést tesz lehetővé. Ez a műszer a sörlé fajsúlyának meghatározásában is segít - 1.000-1.130 SG (Specific Gravity) tartományban. Az SG az ún. relatív sűrűség, vagyis ebben az esetben a vizsgált sörlé sűrűségének aránya a viszonyítási anyag (víz) sűrűségéhez.
A készülék felépítése, ATC-vel, azaz automatikus hőmérséklet-kompenzációval, biztosítja a pontos eredményeket. A készülék kijelzései a fény törésmutatójának vizsgálatán alapulnak (egyszerűen fogalmazva - a fény törési irányának változásán, miután a mintát a refraktométer prizmájára helyezzük.)
Mérési tartomány:
Pontosság: +/- 1% Brix
Automatikus hőmérséklet-kompenzáció (ATC): 10°C ~ 30°C (50°F ~ 86°F)
A készlet tartalma:
A refraktométer elemei: átlátszó lemez, prizma, kalibrációs csavar, gumírozott markolat, élességállító gyűrű, okulár