TERMÉK NEM ELÉRHETŐ
Az élelmiszer-aszaló olyan termék, amely lehetővé teszi egészséges, tápanyagokban gazdag aszalt gyümölcsök, zöldségek, gombák, húsok és gyógynövények elkészítését tartósítószer, só vagy cukor hozzáadása nélkül. Ismerd meg a szárítást — az egyik legjobb élelmiszer-tartósítási módszert, amely segít megőrizni az élelmiszerek természetes értékeit a lehető legnagyobb mértékben!
Az élelmiszer-szárítás a tartósítás egyik legtökéletesebb módja. A készülék belsejében, a fűtőspirál és a tálcákon elhelyezett termékek rétegei között szabadon keringő, állandó hőmérsékletű meleg levegő biztosítja, hogy az alapanyagokból tökéletesen eltávozzon a víz, miközben a vitamin- és tápanyagtartalom csak minimálisan csökken. A kínálatunkban szereplő készülék bármely szezonális élelmiszer szárítására alkalmas. Ezzel a módszerrel gond nélkül készíthetsz készleteket aszalt zöldségekből, gyümölcsökből, gombákból, húsokból és gyógynövényekből! Az aszaló egész évben lehetővé teszi az egészséges ételek elkészítését káros vegyszerek használata nélkül. A készülékkel virágok és gyógynövények is száríthatók, illetve gabonapelyhek is készíthetők.
Az aszaló felépítése
1. Beépített fűtőspirál.
2. 5 darab tálca készletben
3. Szabályozható szellőzőnyílásokkal ellátott fedél
4. Hálózati kábel villásdugóval és kapcsolóval
Használat
Szárítás előtt mossa meg a termékeket, majd törölje szárazra.
FIGYELEM: Ne helyezze a termékekkel megrakott tálcákat a fűtőspirál fölé, ha víz található rajtuk. A termékeket vágja kisebb darabokra vagy szeletekre úgy, hogy szabadon elhelyezhetők legyenek a tálcákon. A szárítási idő a szeletvastagságtól függ. Ha egyes tálcákon a termékek kevésbé száradtak meg, a szárítás közben javasolt felcserélni a tálcák sorrendjét úgy, hogy a kevésbé száraz termékeket tartalmazó tálcák alulra, közelebb a fűtőspirálhoz kerüljenek. Egyes gyümölcsök természetes védőréteggel rendelkeznek, ami lassítja a szárítást. Ilyenkor, a szárítás idejének csökkentése érdekében, ajánlott a termékeket forró vízbe tenni és 1-2 percig forralni, majd hideg vízbe mártani, leszűrni és alaposan leszárítani.
A termékekkel megtöltött tálcákat helyezze a fűtőspirál fölé, és fedje le a fedéllel.
A fedélen állítsa be a szellőzőnyílásokat a kívánt légáramlásnak megfelelően.
Kapcsolja be az aszalót; a készülék 125 W teljesítménnyel működik.
A szárítás befejeztével kapcsolja ki az aszalót, várja meg, amíg a termékek kihűlnek, majd tegye őket a tárolóedénybe. A felmelegített levegő a tálcákon áthaladva elpárologtatja a vizet a szárítandó termékekből. A szárítási idő az alapanyagok víztartalmától és daraboltságától függ; pl. az almát legfeljebb 5 mm vastag szeletekben ajánljuk szárítani. A szárítás alatt javasoljuk időnként felcserélni a tálcákat az egyenletes száradás érdekében. A vizesebb termékek, például a szilva, a szőlő vagy a nedves gomba szárítása lényegesen hosszabb időt igényel.
TIPPEK ZÖLDSÉGEK SZÁRÍTÁSÁHOZ
Név / Előkészítés / Szárítás utáni állag / Idő
- Padlizsán hámozza meg, és 6-12 mm vastag szeletekre vágja törékeny 6-18 óra
- Brokkoli darabolja rózsákra, forrázza 3-5 percig törékeny 6-20 óra
- Kelbimbó vágja félbe ropogós 8-30 óra
- Cékla a gyökeret és a leveleket vágja le, főzze elő, hűtse ki, szeletelje ropogós 8-26 óra
- Hagyma vágja karikákra ropogós 8-14 óra
- Fokhagyma hámozza meg, vágja kerek szeletekre ropogós 6-16 óra
- Zöldbab vágja fel és főzze, amíg üveges nem lesz törékeny 8-26 óra
- Gombák darabolja, a kicsiket egészben szárítsa kemény / ropogós 3-10 óra
- Cukkini vágja 6 mm vastag szeletekre törékeny 6-18 óra
- Karfiol darabolja rózsákra és főzze, amíg megpuhul kemény 6-16 óra
- Káposzta 3 mm vastag csíkokra vágja, a torzsát távolítsa el kemény 6-14 óra
- Articsóka 3 mm vastag csíkokra vágja törékeny 5-13 óra
- Sárgarépa főzze, amíg megpuhul, aprítsa vagy szeletelje ropogós 8-14 óra
- Uborka hámozza meg és 12 mm vastag szeletekre vágja kemény 6-18 óra
- Csípős paprika (chili) nem igényel szeletelést kemény 8-14 óra
- Csiperkegomba vágja szeletekre, a kicsiket egészben szárítsa kemény 6-14 óra
- Petrezselyemgyökér hámozza meg és vágja szeletekre, a zöldjét a tálcára terítse ropogós / törékeny 2-10 óra
- Paradicsom hámozza meg, darabolja vagy vágja karikákra kemény 8-24 óra
- Rebarbara hámozza meg, 3 mm vastag szeletekre vágja nedvességtől mentes 8-38 óra
- Zeller 6 mm vastag szeletekre vágja ropogós 6-14 óra
- Édes paprika a magokat távolítsa el, 6 mm vastag csíkokra vágja ropogós 4-14 óra
- Metélőhagyma vágja darabokra ropogós 6-10 óra
- Spenót forralja fel, amíg elveszíti a színét ropogós 6-16 óra
- Burgonya vágja szeletekre, főzze 8-10 percig ropogós 8-30 óra.
TIPPEK GYÜMÖLCSÖK SZÁRÍTÁSÁHOZ
- Friss ananász hámozza meg és vágja szeletekre vagy kockákra kemény 6-36 óra
- Konzerv ananász öntse le a levét és itassa le puha 6-36 óra
- Banán hámozza meg, 3-4 mm vastag karikákra vágja ropogós 8-38 óra
- Őszibarack amikor a gyümölcs részben megszáradt, vágja fel és távolítsa el a magját puha 10-34 óra
- Datolya magozza ki kemény 6-26 óra
- Füge vágja szeletekre vagy félbe kemény 6-26 óra
- Körte hámozza meg, szeletelje puha 8-30 óra
- Alma hámozza meg, távolítsa el a magházat, és vágja karikákra vagy szeletekre puha 8-30 óra
- Sárgabarack magját vegye ki és vágja szeletekre puha 13-28 óra
- Narancshéj vágja hosszú csíkokra törékeny 8-16 óra
- Szőlő nem igényel szeletelést puha 8-38 óra
- Meggy nem igényel szeletelést, amikor a gyümölcs részben száraz, magozza ki kemény 8-36 óra
- Vörösáfonya nem igényel szeletelést puha 6-26 óra
Műszaki paraméterek:
teljesítmény: 125 W
5 tálca, méret: 23 cm x 27 cm
szín: fehér
A készülék méretei:
szélesség: 25 cm
hossz: 31 cm
magasság: min. 23 cm, max 29,5 cm
kábel hossza: 90 cm
A csomagolás méretei:
szélesség: 32 cm
mélység: 28 cm
magasság: 25 cm