"Hobbim: HÁZI BORKÉSZÍTÉS" - a könyv orosz nyelvű változata
Nem túlzás azt állítani, hogy a bor a világ legnemesebb itala, amely életmódunk és a szó tágabb értelmében vett kultúránk elválaszthatatlan részévé vált.
A bor – akárcsak a zene, az irodalom vagy a színház – olyan különleges élményeket és érzelmeket nyújt, amelyek felkorbácsolják vagy lecsillapítják az érzékeket, megmozgatják a képzeletet és egzisztenciális elmélkedésre késztetnek.
A bor összeköti a generációkat, segíti a kapcsolatteremtést és a társas kapcsolatok elmélyítését.
Az új, a nehezebb termesztési feltételekhez alkalmazkodott szőlőfajták használatának lehetőségének köszönhetően különféle régiókban – még a hűvösebb éghajlatúakban is – gyönyörű, nagy szőlőültetvények, valamint kisebb, de ugyanolyan bájos szőlőskertek jönnek létre a ház körüli kertekben. A táj csodálatos elemei a gyümölcsösök is, amelyekben az évszakok örök ritmusának megfelelően beérnek a gazdagságukkal csábító gyümölcsök – amelyek kiváló alapanyagot jelentenek borok és ciderek készítéséhez is.
Ez az útmutató a mikro-léptékben tevékenykedő amatőr borászoknak készült. Rájuk gondolva kerültek ismertetésre a legfontosabb borászati alapanyagok, a vinifikációs folyamat egyes lépései, valamint a bor érlelése alatti gondozás szabályai.
Használjuk a mellékelt recepteket, és készítsünk érdekes, jó italokat, hogy élvezhessük a saját, otthoni pincénkből származó bor, cider vagy mézbor kóstolásának rendkívüli élményeit.
dr. mérnök EWA KWAPISZ - biotechnológus, menedzser és volt egyetemi oktató, aki enzimek és szerves savak előállítására specializálódott, a borélesztők és tápanyagok gyártására szolgáló technológiai vonal egyik társkidolgozója, az enológiai folyamatok tökéletesítésében szerzett óriási tapasztalattal rendelkező szenvedélyes szakember.
Nincs túlzás abban az állításban, hogy a bor a világ legnemesebb itala, amely életmódunk és kultúránk tágabb értelemben vett szerves részévé vált. A bor – akárcsak a zene, az irodalom vagy a színház – olyan különleges élményeket és érzelmeket nyújt, amelyek felkorbácsolják vagy lecsillapítják az érzékeket, megmozgatják a képzeletet és egzisztenciális elmélkedésre késztetnek. A bor összeköti a generációkat, segít a kapcsolatteremtésben és a társas kapcsolatok elmélyítésében.
Az új, a nehezebb termesztési körülményekhez alkalmazkodott szőlőfajták alkalmazásának köszönhetően különböző régiókban – a hűvösebb éghajlatúakban is – egyre gyakrabban létesülnek a ház körüli telkeken nagyszerű, nagy, valamint kisebb, ám nem kevésbé bájos szőlőültetvények. A táj festői elemei a gyümölcsösök is, amelyekben az évszakok örök ritmusának megfelelően beérnek a gazdag termésről tanúskodó gyümölcsök – ezek szintén ideális alapanyagot jelentenek borok és ciderek készítéséhez.
Ez a kiadvány kis mennyiségben termelő, amatőr borászoknak szól. Érdeklődésüket szem előtt tartva a könyv bemutatja a legfontosabb borászati alapanyagokat, a vinifikáció folyamatait, valamint a bor érlelése alatti kezelésének szabályait.
Próbáljuk ki a javasolt recepteket, és alkossunk érdekes, minőségi italokat, hogy felejthetetlen élményeket szerezzünk saját házi pincénkből származó bor, cider vagy mézbor kóstolásakor.
dr. mérnök EWA KWAPISZ - biotechnológus, menedzser és volt egyetemi oktató, aki enzimek és szerves savak előállítására szakosodott, a borélesztők és tápanyagok gyártására szolgáló technológiai vonal egyik kidolgozója, a borászat iránt szenvedélyesen elkötelezett szakember, nagy tapasztalattal az enológiai folyamatok tökéletesítésében.