15 cm átmérőjű leszorítókő, káposzta, uborka savanyításához, illetve pácoláshoz használt edényekhez. 5–10 liter űrtartalmú hordókhoz és fazekakhoz (különösen kőedényekhez) ajánlott.
A kő ellenáll a 0–300 °C közötti hőmérsékleteknek.
A termék rendelkezik élelmiszerrel való érintkezésre vonatkozó tanúsítvánnyal.
Minden, a finom és egészséges házi savanyúságok (valamint a pácolt húskülönlegességek) kedvelője jól tudja, hogy a végeredmény szempontjából mennyire fontos a savanyítás (illetve a pácolás) megfelelő előkészítése és lefolytatása. A megfelelő edényt kiválóan kiegészíti az 100%-ban természetes, élelmiszerrel érintkezésre biztonságos és saválló anyagból készült, méretben jól megválasztott leszorítókő. Az alapanyagot a felöntőlé / keletkező lé szintje alatt tartja, és hosszú időn át segít megőrizni a tartalom legjobb minőségét. Ez a két részből álló, mázas kőedényből készült leszorító ideális megoldás – rendkívül funkcionális és praktikus. A kő két részre osztása többek között azt az előnyt nyújtja, hogy a leszorítót olyan edénybe is be lehet helyezni és onnan kivenni, amelynek nyakátmérője kissé kisebb, mint az összeillesztett kő átmérője.
A kő mindkét fele rendelkezik egy nyílással, és a követ összeillesztve egy harmadik, középső nyílás is kialakul. Ezek a nyílások (2 cm átmérőjűek) megkönnyítik a leszorító feleinek behelyezését, és szolgálnak arra is, hogy a savanyítás során keletkező lé a kő szintje fölé legyen elvezethető. Egy adag savanyúság kivételéhez elegendő csak a kő egyik részét megemelni.
A leszorítókő őrzi a tartalom minőségét, aromáját és ízét. A kőedény mázas felülete lehetővé teszi a kő egyszerű tisztán tartását.
Használati útmutató:
A jól elhelyezett leszorítókő úgy terheli meg a zöldségeket, hogy ne jusson hozzájuk levegő. A savanyítás idejére a hordót / edényt biztonságos helyre, szobahőmérsékletű helyiségbe kell állítani. Amikor megindul a tejsavas erjedés, ellenőrizni kell, hogy a zöldségek a képződő lében merülten maradnak-e. Az ilyen feltételek betartásával a savanyúság akár több hónapig is eredményesen tárolható anélkül, hogy a kő alatt penész vagy baktériumok jelennének meg (ahogy ez fából készült leszorító használatakor előfordulhat).
Vízperemmel ellátott, vízzáras edények használatakor fontos a peremben lévő víz szintjének rendszeres pótlása. Ez segít megelőzni a zár tömítettségének elvesztését. Ha egy kevés étolajat önt a vízperembe, csökkentheti a folyadék elpárolgását.
Tisztítási és tárolási ajánlások:
A leszorítókövet kefével és vízzel tisztítsa, tisztítószer használata nélkül. Ne mossa mosogatógépben.
Szárítás után tárolja, ügyelve arra, hogy a termék ne legyen kitéve törésnek.
A termék minden egyes darabja kézzel készül, ezért a leszorítókő egyes példányai megjelenésükben és méretükben minimális eltérést mutathatnak.
Méret:
- Ø 15 cm
- vastagság 2 cm
Tömeg: 860 g
E termék megvásárlásával a kézművességet és a kézi gyártást támogatja; minden egyes termék többletértéket hordoz: az egyediség bizonyos fokát.