Nehéz megmondani, melyik szakasz okoz több örömet a házi italok készítése során: a palackok dugózása vagy éppen a felnyitásuk. A méltóságteljes parafadugóval díszített, szép formájú palackok látványa önmagában is nagy élmény. Használtatok már kézi dugózót? Rengeteg előnye van.
A palackok dugózása nagyon fontos lépés például a házi bor készítésében. A bor illat- és ízvilága nemcsak az erjesztéstől függ, hanem nagymértékben a dugók minőségétől és a palackok lezárásának módjától is.
DUGÓK ELŐKÉSZÍTÉSE
A természetes dugók (tömör, agglomerált, réteges) és a szintetikus dugók különféle alakban (hengeres, kúpos) és kivitelben (például gombafejű vagy díszített dugók) kaphatók. A szintetikus dugók azonnal használhatók, a természetes parafadugókat viszont a dugózás előtt megfelelően elő kell készíteni.
A DUGÓZÁS FOLYAMATA
A különféle fertőzések elkerülése érdekében a dugózás előtt a palackokat alaposan meg kell mosni palackmosó kefével és mosogatószerrel, a majd jól kiöblíteni. Ha 100%‑os tisztaságot szeretnénk, végezhetünk sterilizálást 80⁰C vízben kb. 10 percig tartó forralással vagy kálium‑metabiszulfit oldattal történő öblítéssel.
A palackok töltésekor különösen ügyeljünk arra, hogy a bor a lehető legkevésbé levegőződjön. Ebben segít a fejtőcső és a tölcsér. Ne feledjük kb. 4–5 cm üres helyet hagyni az üveg nyakának pereme alatt.
A kúpos dugókat a palack nyakára helyezzük, majd kézzel vagy dugózóval (a rendelkezésre álló modellek egyikével) benyomjuk.
A hengeres dugókat megfelelő előkészítés után lehet a palackokba helyezni, ehhez elengedhetetlen a dugózó használata. Ha legfeljebb 30 palackot kell lezárni, elegendő a legegyszerűbb, hüvely formájú kézi dugózó. Nagyobb mennyiségnél a 2–3 karos dugózók a leghasznosabbak: kevesebb erőt igényelnek, és növelik a dugózás sebességét.
Dugózás után a palackokat egy napig függőleges helyzetben kell hagyni. Ez idő alatt a dugó hozzáidomul a palacknyak belső falához. Ezután vízszintesen helyezzük el a palackokat, ami megakadályozza a dugó kiszáradását (a bor „benedvesíti” a dugót), és biztosítja a palack belseje és a környezet közötti megfelelő gázcserét. Két-három nap múlva ellenőrizzük, nem szivárognak‑e a dugók. Ha szivárgás jelentkezik, a dugót ki kell cserélni.
A palackok dugózásának megkoronázása a hőre zsugorodó kapszulák felhelyezése. A kapszulák zsugorítására több módszer létezik. Használhatunk speciális készüléket (professzionális zsugorítót) vagy valamelyik otthoni megoldást:
merítsük a palack nyakát a ráhúzott kapszulával együtt forró vízbe (figyelem - a forrásban lévő víz használata károsíthatja a kapszulát!);
helyezzük a kapszulával felhúzott palacknyakat például egy vízforralóból kiáramló gőz fölé;
álló palackon a kapszulát hajszárítóval minden oldalról melegítsük addig - amíg a kapszula tökéletesen rá nem simul a nyakra.
A színes kapszula javítja a palack megjelenését és védi a dugót, így a bor hosszabb ideig érlelhető. Érdemes öntapadó palackcímkéket is használni, amelyeken feltüntethetjük a bor fajtáját, évjáratát és egyéb hasznos információkat.
BOROK TÁROLÁSA / ÉRLELÉSE
Kézi dugózónkkal a dugózás tiszta élvezet! Próbáld ki még ma!
Figyelem! Ez a típusú dugózó nem alkalmas visszahajtott peremű nyakkal rendelkező palackok dugózására.