Kézi dugózó

SZIMBÓLUM: 507013
EAN: 5908277706944

1 440 Ft

Kosárba tesz

1439,96 HUF/db.

SZIMBÓLUM: 507013
EAN: 5908277706944


Leírás

Nehéz megmondani, melyik szakasz okoz több örömet a házi italok készítése során: a palackok dugózása vagy éppen a felnyitásuk. A méltóságteljes parafadugóval díszített, szép formájú palackok látványa önmagában is nagy élmény. Használtatok már kézi dugózót? Rengeteg előnye van.Kivételesen tartós - st... több >

SZÁLLÍTÁS: a legközelebbi munkanapon
tudj meg többet »
14 NAP A TERMÉKEK VISSZAKÜLDÉSÉRE indoklás nélkül!
tudj meg többet »

Nehéz megmondani, melyik szakasz okoz több örömet a házi italok készítése során: a palackok dugózása vagy éppen a felnyitásuk. A méltóságteljes parafadugóval díszített, szép formájú palackok látványa önmagában is nagy élmény. Használtatok már kézi dugózót? Rengeteg előnye van.


  • Kivételesen tartós - strapabíró műanyagból készült. Nem kell attól tartanod, hogy használat közben megsérül. 
  • Könnyen használható - a dugózás egyszerű, egy kúposan szűkülő hüvely és dugattyú működésén alapul.
  • Teljes kontroll a folyamat felett - az ilyen dugózókban a dugattyút kézzel vagy gumikalapáccsal lehet mozgatni (ezért nevezik ezt a csoportot gyakran „kalapácsos” dugózóknak).
  • Könnyű és kézre álló - a készülék mindössze 56,0 g.
  • Nagyon univerzális - hengeres dugókkal max. 22 mm átmérőig, illetve kúpos dugókkal, amelyek felső maximális átmérője fi 23.


A palackok dugózása nagyon fontos lépés például a házi bor készítésében. A bor illat- és ízvilága nemcsak az erjesztéstől függ, hanem nagymértékben a dugók minőségétől és a palackok lezárásának módjától is.


DUGÓK ELŐKÉSZÍTÉSE

A természetes dugók (tömör, agglomerált, réteges) és a szintetikus dugók különféle alakban (hengeres, kúpos) és kivitelben (például gombafejű vagy díszített dugók) kaphatók. A szintetikus dugók azonnal használhatók, a természetes parafadugókat viszont a dugózás előtt megfelelően elő kell készíteni.


  • KÚPOS TERMÉSZETES DUGÓK - Olyan borokhoz valók, amelyeket gyors fogyasztásra szánnak, nem hosszú idejű érlelésre. Az ilyen dugók és a palacknyak érintkező felülete túl kicsi a bor tartós védelméhez. Dugózó használata nem szükséges - a dugót kézzel kell benyomni.
  • HENGERES TERMÉSZETES DUGÓK (AGGLOMERÁLT, TÖMÖR) - Otthoni körülmények között elegendő kb. 5 percre forró vízbe meríteni, vagy lefedve a forró víz gőze fölé helyezni őket. Így fertőtlenítődnek és rugalmasabbá válnak, ami megkönnyíti a palackok dugózását. Ügyeljünk rá, hogy ne „áztassuk” túl sokáig a dugókat, mert ez károsodást okozhat.
  • HENGERES SZINTETIKUS DUGÓK - Nem igényelnek külön előkészítést; fertőtleníthetők forrázással vagy kálium‑metabiszulfit oldattal való öblítéssel. Elsősorban fiatal borokhoz ajánlottak. Az ilyen dugókat célszerű kétévente cserélni.


A DUGÓZÁS FOLYAMATA


  • 1. Palackok előkészítése

A különféle fertőzések elkerülése érdekében a dugózás előtt a palackokat alaposan meg kell mosni palackmosó kefével és mosogatószerrel, a majd jól kiöblíteni. Ha 100%‑os tisztaságot szeretnénk, végezhetünk sterilizálást 80⁰C vízben kb. 10 percig tartó forralással vagy kálium‑metabiszulfit oldattal történő öblítéssel.


  • 2. Palackok töltése

A palackok töltésekor különösen ügyeljünk arra, hogy a bor a lehető legkevésbé levegőződjön. Ebben segít a fejtőcső és a tölcsér. Ne feledjük kb. 4–5 cm üres helyet hagyni az üveg nyakának pereme alatt.


  • 3. Dugózás

A kúpos dugókat a palack nyakára helyezzük, majd kézzel vagy dugózóval (a rendelkezésre álló modellek egyikével) benyomjuk.

A hengeres dugókat megfelelő előkészítés után lehet a palackokba helyezni, ehhez elengedhetetlen a dugózó használata. Ha legfeljebb 30 palackot kell lezárni, elegendő a legegyszerűbb, hüvely formájú kézi dugózó. Nagyobb mennyiségnél a 2–3 karos dugózók a leghasznosabbak: kevesebb erőt igényelnek, és növelik a dugózás sebességét.

Dugózás után a palackokat egy napig függőleges helyzetben kell hagyni. Ez idő alatt a dugó hozzáidomul a palacknyak belső falához. Ezután vízszintesen helyezzük el a palackokat, ami megakadályozza a dugó kiszáradását (a bor „benedvesíti” a dugót), és biztosítja a palack belseje és a környezet közötti megfelelő gázcserét. Két-három nap múlva ellenőrizzük, nem szivárognak‑e a dugók. Ha szivárgás jelentkezik, a dugót ki kell cserélni. 


  • 4. Díszítés

A palackok dugózásának megkoronázása a hőre zsugorodó kapszulák felhelyezése. A kapszulák zsugorítására több módszer létezik. Használhatunk speciális készüléket (professzionális zsugorítót) vagy valamelyik otthoni megoldást:

merítsük a palack nyakát a ráhúzott kapszulával együtt forró vízbe (figyelem - a forrásban lévő víz használata károsíthatja a kapszulát!);

helyezzük a kapszulával felhúzott palacknyakat például egy vízforralóból kiáramló gőz fölé;

álló palackon a kapszulát hajszárítóval minden oldalról melegítsük addig - amíg a kapszula tökéletesen rá nem simul a nyakra.

A színes kapszula javítja a palack megjelenését és védi a dugót, így a bor hosszabb ideig érlelhető. Érdemes öntapadó palackcímkéket is használni, amelyeken feltüntethetjük a bor fajtáját, évjáratát és egyéb hasznos információkat.


BOROK TÁROLÁSA / ÉRLELÉSE

  • A bort tartalmazó, szorosan ledugózott és információs címkével ellátott palackokat száraz, fénytől védett helyen és 10–15°C hőmérsékleten kell tárolni.
  • A legjobb, ha a palackok kifejezetten erre a célra szolgáló állványokon érlelődnek.
  • Minden bortípusnak megvannak a maga feltételei. A vörös borok számára az ideális érlelési hőmérséklet 15–18°C, a fehér boroké 10–15°C, a rozéké 9–10°C. A legalacsonyabb hőmérsékletet a pezsgőborok igénylik: 6–9°C. A borospince optimális páratartalma 65–80%. A túl alacsony páratartalom a palackok dugóinak összezsugorodását okozza, és levegő juthat a palackba. Ez a bor ízének megváltozásához, akár tönkremeneteléhez vezethet. A túl magas páratartalom viszont például penészedést idézhet elő.
  • Az optimális hőmérséklet fenntartásában a palackok elhelyezése is segíthet, ezért ajánlott a fehér és a rozé borokat alulra tenni, mivel a padlószintnél alacsonyabb a hőmérséklet, mint a mennyezet közelében. A palackok feküdjenek úgy, hogy a bor nedvesen tartsa a dugót - így az megduzzad, és tömíti az üveget. A tárolás alatt további átalakulások mennek végbe, amelyek a bor érésének folyamatát alkotják.


Kézi dugózónkkal a dugózás tiszta élvezet! Próbáld ki még ma!


Figyelem! Ez a típusú dugózó nem alkalmas visszahajtott peremű nyakkal rendelkező palackok dugózására.

Hosszúság
5.0 cm

Szélesség
5.0 cm

Magasság
15.0 cm

Tömeg
56.0 g

Średnica
24.0 MM

Kézi dugózó

Kézi dugózó ['kétkaros dugózó', ' boros dugózó', ' palackdugózó', ' boros dugózó castorama', ' kézi dugózó', ' boros dugózó leroy merlin', ' boros dugózó allegro', ' palackdugózó castorama', ' boros dugózó olx', '', ' pezsgős dugózó', ' kalapácsos dugózó', ' dugózók\r\n']
kedvencek

1 440 Ft

1439,96 HUF/db.

Tedd a kosárba