2 az 1-ben gőzölős lékinyerő + pároló! Ha fontos számodra az egészséges konyha, és étrendedben nem hiányoznak a zöldségek és gyümölcsök - a rozsdamentes, 5 L űrtartalmú gőzölős lékinyerő párolóval remek eszköz, amely megkönnyíti a vitaminokban gazdag, egészséges levek készítését. A magas hőmérsékletnek ellenálló anyagból készült készülék minden típusú tűzhelyen használható. A készülék rendkívül egyszerűen kezelhető - három egymásra helyezhető részből áll: víztartályból, légyűjtő edényből és perforált aljú gyümölcstartóból. További előnye a speciális kialakítás, amely lehetővé teszi, hogy a készülék párolóként is működjön. A perforált aljú edényt közvetlenül a víztartályra helyezve gőzölésre is használható. A készlet része egy tömlő a lé közvetlen leeresztéséhez a készülékből karafába, palackba vagy üvegbe. A készülék fedővel is rendelkezik. A házi készítésű levek előnye, hogy a végtermék több tápanyagot őriz meg. A levek nagyon egyszerűen és gyorsan készülnek - lágy gyümölcsök (eper, málna) esetén saját levet alig több mint fél óra alatt nyerhetsz! A készülék rendkívül egyszerűen tisztán tartható - mosogatógépben mosható.
A gőzölős lékinyerő használata
Az 1. sz. edényt töltse meg vízzel a magasság 2/3-áig. A 3. sz. edénybe helyezze az előkészített, megmosott gyümölcsöket az alábbiak szerint: a lágy gyümölcsöket, pl. áfonya, eper, málna, ribizli, egészben – aprítás nélkül tegye bele. A kemény gyümölcsöket (alma, körte) 3 cm-nél kisebb darabokra kell vágni. Hagyjon 1–2 cm szabad helyet a fedőtől számítva abban az edényben, amelyben a gyümölcsök vannak. A gyümölcsöket 100–600 g cukorral szórja meg (lásd az 1. táblázatot). A készletet fedje le a fedővel, és zárja el a tömlő bilincsét (ajánlott a tömlőt a 2. sz. edény füléhez akasztani).
Az így előkészített készletet helyezze hőforrásra (gáz-, elektromos tűzhely stb.) és lassan forralja fel. A megemelkedett hőmérséklet és a keletkező vízgőz hatására a gyümölcsökből lé válik ki, amely a 2. sz. edényben gyűlik össze. Amikor a lé gyűlni kezd, csapolja le külön edénybe, hogy ne juthasson a vízbe.
A lé kinyeréséhez szükséges idő, a víz felforrásától (amikor gőz jelenik meg a felső edényben) számítva, a következő:
A víz felforrásától számított körülbelül 15 perc múlva nyissa ki a bilincset a tömlőn, és eressze le a felgyülemlett levet közvetlenül palackokba vagy üvegekbe. Közvetlenül megtöltés után kapszulázza vagy zárja le twist-off kupakokkal.
A lével töltött palackokat (üvegeket) ezután tegye vízzel teli lábasba, és 30 percig pasztőrözze (a víz felforrásától számítva).
A kiváló minőségű és tartós lé eléréséhez fontos, hogy az elkészítés minden műveletét kifogástalan tisztaság mellett végezze.
A lékinyerő méretei:
1. gyümölcstartó edény:
kapacitás - 5 l gyümölcs
Ø külső 22,2 cm
Ø belső 21,8 cm
Ø perem 23,5 cm
a perem magassága 0,3 cm
az edény teljes magassága 12,5 cm
az edény hossza - fülekkel 30,6 cm
Ø szűrőnyílások 0,38 mm
2. légyűjtő edény:
Ø külső 22,2 cm
Ø belső 21,9 cm
Ø perem 23,5 cm
a perem magassága 0,3 cm
az edény teljes magassága 12,3 cm
az edény hossza - fülekkel 31,5 cm
tömlő: hossza kb. 36 cm, Ø 1,0/0,8 cm
Ø gőzkiengedő nyílás 9/3,7 cm
a nyílás magassága 6,3 cm
Ø a léleeresztő nyílás belső 0,8 cm
Ø a kifolyó külső 1,0 cm
3. víztartály:
Ø külső 21,3 cm
Ø az edény belső 22,9 cm
Ø perem 21,8 cm
a perem magassága 1,3 cm
az edény teljes magassága 12,7 cm
az edény hossza - fülekkel 30,2 cm
4. fedő:
Ø külső 23,2 cm
Ø perem 21,9 cm
magasság 5,3 cm
FIGYELEM:
A készülék felületét ne súrolja durva dörzsszivaccsal.
A kapacitás a gyümölcstartó edényre vonatkozik!