Alfa-amiláz - keményítőfolyósító enzim roppantott gabonából (pl.: rozs, búza, kukorica, rizs) és burgonyából készített cefrékhez. Hatékonyan működik 70 - 105°C hőmérsékleten és 4,5-7,5 pH-tartományban. A keményítő lebontásának legjobb feltételei azonban 85-95°C hőmérsékleten és 5-5,5 pH-nál adottak.
Használati utasítás:
Egy edényben melegítsd fel a vizet 85-95⁰C-ra, add hozzá az alapanyagot az alábbi arányban: 1 kg 3-4 L vízhez. Alaposan keverd össze. Adj hozzá alfa-amilázt 1 ml mennyiségben 5 kg alapanyagra számítva. Hozzáadás előtt oldd fel a kimért enzimadagot kevés vízben, hogy a cefrében jobban eloszoljon. Tartsd a keverék hőmérsékletét kb. 95⁰C-on 1 órán át, folyamatos keverés mellett. Ezt követően hagyd lehűlni a cefrét, amíg eléri a 30⁰C-ot. Adj hozzá egy tasak párlatélesztőt, élesztőtápot és glükoamilázt (pl. TurboWhiskey BROWIN 403160 vagy Turbo Potato 403400), és az útmutató szerint erjeszd kb. 3-7 napig.
Adagolás: 1 ml 5 kg alapanyagra.
Kiadósság: 50 kg alapanyagra.
Figyelem!
A készítmény nem alkalmas közvetlen fogyasztásra.
A termékre jellemző sajátos szag normális.