Glükoamiláz egy szacharifikáló enzim, azaz a keményítőt glükózzá bontja darált rozsból, búzából, kukoricából, rizsből stb. Az élesztő az erjedés során nem képes a keményítőt alkohollá alakítani, csak a glükózt. Ezért az enzim nélkülözhetetlen a cefre elkészítéséhez.
Fontos jellemzők:
• 4 g-os kiszerelés
• 3,5 kg darált gabonához
• A legjobb eredmény alfa-amilázzal (405120) és Turbo X-Pure (403103) együtt használva
• Szeszfőzéshez és sörfőzéshez
Használati útmutató:
Egy edényben melegítse fel a vizet 85-95°C-ra, adja hozzá a választott gabona daráját az alábbi arányban: 1 kg dara 3-4 L vízhez. Alaposan keverje össze, majd 15-30 perc múlva adjon hozzá 0,9 g alfa-amilázt 1 kg darára a keményítő folyósításához. Tartsa a keverék hőmérsékletét 95°C-on 1 órán át, folyamatos keverés mellett. Az oldat pH-ja legyen 4,0-4,5. Ezt követően hagyja a cefrét lehűlni 60°C-ra, és adjon hozzá 1,1 g glükoamilázt 1 kg darára, a keményítő egyszerű cukrokká történő további lebontásához. Tartsa a keverék hőmérsékletét 1,5 órán át. A cukrosodás mértéke kb. 15°Blg legyen. Az oldatot hűtse le 30°C-ra. Ezután adjon hozzá egy tasak szeszélesztőt, pl. Turbo WHISKEY (403160), majd az így elkészített cefrét az élesztő csomagolásán szereplő útmutató szerint 3-7 napig erjessze. Jelentős habképződés esetén javasoljuk a Habzásgátló (405140) hozzáadását - a csomagoláson megadott útmutató szerint.
Összetevők: glükoamiláz
Nettó tömeg: 4 g