Újdonság a piacon!
Mérőeszköz a mustban vagy sörlében lévő cukorkoncentráció meghatározásához g/l-ben vagy Balling-fokban, valamint a bor vagy sör potenciális alkoholtartalmának (%) meghatározásához. Egy Balling-fok (1°Blg) megközelítőleg 10 g cukornak felel meg 1 liter lében (mustban). Az eszköz 20°C-on van kalibrálva. A MÉRŐ FŐ ELEMEI- úszó (areométer) három skálával (a cukortartalomhoz g/l-ben és Balling-fokban), valamint a potenciális alkoholtartalomhoz %-ban,- próbacső – a mérés elvégzéséhez.
MUST VIZSGÁLATA
A méréshez a próbacsövet töltsük meg a vizsgált musttal vagy sörlével a magasságának 2/3-áig. A folyadék ne tartalmazzon szilárd részecskéket és gázbuborékokat. A folyadék mennyisége legyen elegendő ahhoz, hogy a próbacsőbe helyezett úszó szabadon lebegjen, és ne érintse a cső alját vagy oldalfalát.
Példa:
Tegyük fel, hogy a vizsgált must esetében a leolvasás 20 Balling-fok, ami 200 g/l cukortartalomnak felel meg, és azt jelenti, hogy a bor potenciális alkoholtartalma 9,6% lesz.
FIGYELEM:
A könnyebb használat érdekében a skálán különböző színekkel jelöltük a must kezdeti cukortartalmának tartományait a kívánt bortípus szerint:
- bordó tartomány (22 - 25 Blg°) – desszertborok (édes),
- sárga tartomány (15 - 22 Blg°) – asztali borok (száraz),
A fermentáció megfelelő lefolyása érdekében fontos, hogy a cukorkoncentráció az indulás előtt NE haladja meg a 22–25 Blg° értéket. Ha a nagyon édes borokat kedveled, a cukrot több részletben add hozzá, pl. az erjedés 1., 5. és 12. napján. A bort az erjedés befejezése után is lehet édesíteni.
SÖRLÉ VIZSGÁLATA
A sörlé cukortartalmának mérését a bor-musthoz hasonló módon kell elvégezni. A skálán borostyánsárga szín jelöli a sörlé ajánlott kezdeti cukortartományát (8 - 10 Blg°). A sörlé erjedését befejezettnek tekintjük, ha a leolvasás a zölddel jelölt tartományba esik (0 - 2 Blg°).
Termék méretei:
- multimérő:
magasság 21,2 cm
átmérő 1,75 cm
- próbacső:
magasság 24,5 cm
külső átmérő 2,2 cm
belső átmérő 2,0 cm