Újító, vízszintes, törésálló fermentációs kotyogó ballonokhoz és befőttesüvegekhez, amelyeket a kamra polcain helyezhetsz el. A kotyogó lehetővé teszi a szén-dioxid távozását az erjedés során, és megóvja az erjedő tartalmat a muslicák és egyéb rovarok bejutásától.
A vízszintes fermentációs kotyogó lengyel termék, erjedés közbeni használatra készült. Kialakítása helyet takarít meg. A vízszintes kotyogóval szerelt ballon vagy befőttesüveg alacsonyabb, mint a hagyományos, függőleges kotyogó esetén. Ez lehetővé teszi, hogy az erjedés alatt például a kamra polcára helyezd az edényeket.
A cső kiváló minőségű, tartós műanyagból készült, így nem kell attól tartanod, hogy eltörik vagy megvág.
Az anyag, amelyből a vízszintes kotyogó készült, élelmiszerrel érintkezésre engedélyezett.
A kotyogó az univerzális, zárókupakkal ellátott erjesztődugóhoz illeszkedik.
Használat:
A vízzel feltöltött fermentációs kotyogót az erjedés folyamata során használjuk, hogy megóvjuk az erjedő tartalom anyagát a kedvezőtlen mikroorganizmusok okozta fertőzéstől, ugyanakkor lehetővé tegyük a folyamat során keletkező szén-dioxid folyamatos távozását.
A mozgó vízoszlopnak köszönhetően megfigyelhető az erjedési folyamat intenzitásának változása a viharos (erős bugyborékolás) szakasztól az állandósultig. A víz párolgása természetes, ezért ügyelni kell a szint rendszeres pótlására a kotyogóban. Ennek elmulasztása a folyadék túlzott oxigénellátottságához vezethet, az ecetsavbaktériumok az etanolt ecetsavvá alakíthatják. Ezt a kedvezőtlen folyamatot a tartályba jutó ecetmuslicák is előidézhetik.
Figyelem:
Amennyiben korlátozottan tudod ellenőrizni a vízszintet a kotyogóban, kevésbé párolgó, olajos folyadékkal is feltöltheted.