Tökéletesen összeállított, liofilezett mezofil és termofil tejsavbaktérium-keverék, amelynek segítségével finom, házi túrót vagy aludttejet készíthetsz.
A liofilezett mezofil és termofil tejsavbaktériumok keveréke ideális starter és adalék házi túró vagy aludttej készítéséhez. Ezeknek a gondosan kiválasztott baktériumoknak köszönhetően az erjedés gyorsabban és stabilabban zajlik, ami egyenletes állagú és ízű terméket eredményez.
Recept túró készítéséhez:
Önts 5 liter alacsonyan pasztőrözött (74°C-ig) vagy friss tejet egy lábasba, és melegítsd 40°C-ra. Adj hozzá kb. 0,3 g (kb. 1/5 teáskanál) baktériumot, feloldva kb. 30 ml hideg vízben vagy tejben. Az egészet hagyd 24 órán át szobahőmérsékleten állni (ez a folyamat aludttejet eredményez). Ezután, hogy túrót kapj, a kapott savanyított tejet fokozatosan* melegítsd 38-45°C-ra, és tartsd a beállított hőmérsékletet a savó kiválásáig (legalább 30 percig). Az alvadékot tedd kendőbe a lecsepegtetéshez, majd helyezd hűtőbe kb. 8 órára. A túrót ajánljuk tejföllel és snidlinggel, vagy édesen gyümölcsökkel fogyasztani.
*Minél alacsonyabb a hőm., annál lágyabb lesz a túród. A termék aktivitása: 1 U. A baktériumkultúrák tömege aktivitásuktól függően eltérhet. A friss tej - közvetlenül a tehéntől - ajánlott pasztőrözése kb. 65°C-on 30 percig.
Ne feledd, hogy pontosan tartsd be az erjesztéshez megadott mennyiségeket és időt, mert a túl hosszú erjesztés a tej lebomlásához és kellemetlen szaghoz vezethet.
Használd te is a sajtkészítő kalkulátorunkat.
A minőségmegőrzési idő figyelembe veszi a termék 30°C alatti hőmérsékleten, legfeljebb 7 napig történő szállításának lehetőségét.
Összetevők: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktóz.