Füstgenerátor (dymogenerator) hamugyűjtővel - a házi füstöltáruk szerelmeseinek igényeire szabva, akik kompromisszumok nélkül, egészségesebben – fölösleges vegyi adalékok nélkül – szeretnének ízletes és aromás húsokat, halakat vagy sajtokat készíteni. A füstgenerátor alkalmazása kiváló minőséget és hatékonyságot biztosít a füstölési folyamatban. Ezzel az innovatív füstgenerátorral a hideg- és a meleg/forró füstölés egyaránt hatékony, ugyanakkor stílusos módja lesz a professzionális füstölésnek.
A generátort nagy és kis füstölőre egyaránt felszerelheted. A teszteket 300 L űrtartalmú füstölőn végeztük.
Univerzális rozsdamentes acél füstgenerátor, bármely füstölőhöz - ez a masszív és a különböző időjárási körülményeknek ellenálló füstgenerátor acél-, fa- vagy falazott füstölőre is felszerelhető.
A Browin vállalat szabadalma.
A füstgenerátort Lengyelországban gyártották.
A generátor a füstölő mindkét oldalára felszerelhető, igény szerint.
A füstgenerátor elektromos, fekete szivattyúval van felszerelve, 5 W teljesítménnyel és 2x3,5 L/perc kapacitással.
Az átgondolt, szabadalmaztatott kialakítás lehetővé tette, hogy a generátor kis mérete magas hatékonysággal, alacsony forgácsfelhasználással és a szivattyúval szabályozható füstmennyiséggel párosuljon – az igényekhez és a füstölőkamra térfogatához igazítva. A füstgenerátor kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, így különböző időjárási körülmények között is használható. A hengert fa fedél zárja, amely biztosítja a füst megfelelő cirkulációját és védi a forgácsot izzás közben – többek között az esőcseppektől. A hosszú tömlő (4 m) a szükséges szakaszokra vágható a szivattyú és a füstgenerátor fúvókájának összekötéséhez.
A generátor teljes feltöltése lehetővé teszi, hogy a füstöt kb. 3–5 órán át folyamatosan juttasd a füstölőbe a forgács utánpótlása nélkül. A füstgenerátorhoz különböző szemcseméretű faforgács használható, azonban a 8–12 mm szemcseméretű (kaliberű) forgácsot javasoljuk, mert ezzel érhető el a legjobb füstölési hatás a füstölőn belül.
A füstgenerátor innovatív fúvókája - rövidebb, mint a tipikus modelleké, és mindkét végén lecsapott – az egyik vég olyan szögben, amely megkönnyíti a füst kiáramlását a füstölőben, a másik pedig olyan szögben, amely megakadályozza, hogy a fúvóka faforgáccsal eltömődjön. A fúvóka a füstölőbe megfelelő szögben kerül bevezetésre, növelve az izzó forgácsból származó füst áramlását. A fúvóka csak a forgács égésterének egy részén halad át, ami ideális füstáramlást biztosít, és egyben megfelelően védi a fúvókát a forgács izzása közbeni eltömődéstől.
A hamugyűjtő használata jelentősen egyszerűsíti és megkönnyíti a füstgenerátor használatát. Lehetővé teszi a generátor folyamatos működését a füstölés kezdetétől a befejezéséig, anélkül hogy szünetet kellene tartani az elhamvadt forgács hamujának eltávolítására. Kialakításának köszönhetően a hamugyűjtő a henger oldalsó nyílásain keresztül a levegő beáramlásának szabályozását is lehetővé teszi, így elkerülhető a forgács túlzott izzása.
A nagy teljesítményű szivattyú használata és a füstgenerátor megfelelően meghosszabbított talpára történő elhelyezése lehetővé teszi, hogy a szivattyú vibrációja átadódjon a töltőház testéhez, javítva a forgács lecsúszását az izzás folyamatában és növelve a füstölés hatékonyságát. A generált füst mennyiségének pontos beállítása segít elkerülni a termékek elsavasodását.
A füstgenerátor kialakítása lehetővé teszi a könnyű és gyors összeszerelést és szétszerelést, valamint nagymértékben megkönnyíti a tisztítást. A készülék könnyen szétszedhető és tisztítható anélkül, hogy az alapját le kellene csavarozni a füstölőről, illetve bármilyen szerszámot kellene használni.
A henger alsó részén elhelyezett nyílások megkönnyítik a forgács begyújtását és biztosítják a megfelelő oxigénellátást. A levegőhozzáférés szabályozásához állítsd a hamugyűjtőt olyan pozícióba, hogy a két oldalsó, függőleges lamella a kívánt mértékben takarja a henger említett nyílásait (úgynevezett ellenőrző nyílásokat). A levegő beáramlásának korlátozásával elkerülhető a forgács túlzott izzása.
A Browin kínálatában az adott terméktípushoz dedikált faforgácsokat találsz, amelyek tökéletesen beválnak húsok, halak vagy sajtok füstöléséhez.
Figyelem! Kizárólag száraz faforgácsot használj (maximális nedvességtartalmuk legfeljebb 11% lehet). A túl nedves forgács használata megzavarja, vagy akár lehetetlenné is teszi a füstgenerátor megfelelő működését.
A füstgenerátor használata előtt olvasd el a készlethez mellékelt kezelési útmutatót. Ismerkedj meg a dragON Air szivattyú csatlakoztatási és használati útmutatójával is, amely a szivattyú külön csomagolásában található.
Tisztítás: Minden füstölés után tisztítsd meg a generátort, különösen a belsejét, hogy teljesen készen álljon a következő használatra, és biztosítsa a füst megfelelő áramlását. Ne használj éles eszközokat, amelyek károsíthatják a készülék elemeit.
A készlet elemei:
A füstgenerátor méretei összeszerelve:
Tipp - melyik füstölési módszert válasszam?
Füstölési módszerek:
Hideg füstölés: Általában legfeljebb 25⁰C hőmérsékleten zajlik, és néhány órától akár 14 napig tarthat. Igénytől függően a füst sűrűsége változtatható. Általában a füst áramlási sebességének 6–15 m/perc között kell lennie. Ezt a módszert főként olyan termékeknél alkalmazzák, amelyeket hosszú ideig kell tárolni vagy érlelni, mivel a füst mélyen behatol a termékbe és lassan konzerválja. Az így kezelt füstöltáruk egyenletesen száradnak. A hideg füstölés hosszú távú érlelésnél is kiváló eredményt ad.
Meleg/forró füstölés: A termékre 25⁰C feletti hőmérsékletű füst hat. Két felső hőmérsékleti határkülönbségről beszélhetünk: kb. 45⁰C-ig meleg füstölésről, 60⁰C-ig forró füstölésről. Forró füstölés esetén a termékeket magában a füstölőben rá is süthetjük, a füstölőkamra hőmérsékletét akár 80–90⁰C-ra emelve.
Füstölés elősütéssel: Elősütésnél a füstgenerátor leválasztható, és a termékre csak a hőmérséklet hat.
Függetlenül attól, melyik füstölési típust választod, ne feledd, hogy ez a befejező folyamat, alapja pedig a termékek megfelelő előkészítése a füstölésre, valamint a nagyon alapos szárítás füstölés előtt (szükség esetén a füstölőben történő utánszárítás). Ez kulcsfontosságú lépés, amely pozitívan befolyásolja a füstölt termékek minőségét, és megakadályozza elsavasodásukat.