Füstgenerátor (füstgenerátor) hamugyűjtővel – a házi füstöltáru-készítés szerelmeseinek igényeire szabva, akik kompromisszumok nélkül, egészségesebben, felesleges vegyi adalékok nélkül szeretnének ízletes és aromás húsokat, halakat vagy sajtokat készíteni. A füstgenerátor használata kiváló minőséget és hatékonyságot biztosít a füstölési folyamathoz. Ezzel az innovatív füstgenerátorral a hideg-, illetve a meleg/forró füstölés hatékony és egyben stílusos módja lesz a professzionális füstölésnek.
Ezt a füstgenerátort nagy és kis füstölőre egyaránt felszerelheted – acél, fa vagy falazott kivitelre.
A teszteket 300 L térfogatú füstölővel végeztük.
A Browin cég szabadalma.
A füstgenerátor Lengyelországban készült.
A generátor a füstölő mindkét oldalára felszerelhető, igény szerint.
A füstgenerátor egy fekete, elektromos pumpával rendelkezik, 5 W teljesítménnyel és 2x3,5 L/perc kapacitással.
Az átgondolt, szabadalmaztatott kialakítás lehetővé tette a generátor kis méreteinek ötvözését a magas hatékonysággal, alacsony forgácsfelhasználás mellett, valamint a pumpával szabályozható füstmennyiséggel – a füstölőkamra igényeihez és térfogatához igazítva. A füstgenerátor kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, így különböző időjárási körülmények között is használható füstöléshez. A hengert fa fedél zárja, amely megfelelő füstcirkulációt biztosít, és védi a forgácsot az izzás folyamán – többek között a nedvességtől. A hosszú (4 m) csőszakasz a szükséges méretekre vágható a pumpa és a füstgenerátor fúvókája közötti csatlakoztatáshoz.
A generátor teljes feltöltése folyamatos füstellátást biztosít a füstölő számára körülbelül 3–5 órán át, a forgács utántöltése nélkül. A füstgenerátorhoz különböző szemcseméretű forgács használható, azonban a legjobb eredmény érdekében 8–12 mm szemcseméretű forgácsot ajánlunk, amely a füstölő belsejében a legjobb füsthatást biztosítja.
Innovatív, meghosszabbított füstgenerátor-fúvóka – ideális a vastagabb falú (legfeljebb 15 cm) füstölőkhöz, pl. falazott kivitelekhez. A fúvóka mindkét vége le van csapva – az egyik oldalon olyan szögben, amely megkönnyíti a füst távozását a füstölőben, a másikon pedig oly módon, hogy megvédje a fúvókát a forgács általi eltömődéstől. A fúvóka megfelelő szögben kerül bevezetésre a füstölőbe, ami növeli a parázsló forgácsból származó füst áramlását. A fúvóka csak a forgács égésterének egy részén halad át, ami tökéletes füstelszívást tesz lehetővé, ugyanakkor megfelelően védi a fúvókát az eltömődéstől a forgács izzása során.
A hamugyűjtő használata jelentősen javítja és megkönnyíti a füstgenerátor használatát. Lehetővé teszi a generátor folyamatos működését a füstölési folyamat kezdetétől a végéig, anélkül, hogy szünetet kellene tartani az elégett forgács hamujának eltávolításához. Kialakításának köszönhetően a hamugyűjtő lehetővé teszi a levegő beáramlásának szabályozását is a henger oldalsó nyílásain keresztül, ami segít elkerülni a forgács túlzott izzását.
A hatékony pumpa alkalmazása és a füstgenerátor megfelelően meghosszabbított talapzatán való elhelyezése lehetővé teszi a pumpa rezgéseinek átvitelét a betöltőkamra házára, javítva a forgács leomlását az izzás folyamatában, és növelve a füstölés hatékonyságát. A generált füst mennyiségének precíz beállítása segít elkerülni a termékek elsavanyodását.
A füstgenerátor kialakítása lehetővé teszi a könnyű és gyors összeszerelést és szétszerelést, továbbá nagyban megkönnyíti a tisztítást. A készülék könnyedén szétszedhető és kitisztítható anélkül, hogy a talpát le kellene csavarozni a füstölőről, és bármilyen szerszám használata nélkül.
A henger alsó részén található nyílások megkönnyítik a forgács begyújtását, és biztosítják a megfelelő oxigénellátást. A levegő-hozzáférés szabályozásához állítsd a hamugyűjtőt olyan pozícióba, hogy a két oldalsó függőleges lapát a kívánt mértékben takarja a hengeren lévő említett nyílásokat (ún. ellenőrző nyílásokat). A levegő bejutásának korlátozásával elkerülhető a forgács túlzott izzása.
A Browin kínálatában az adott terméktípushoz dedikált füstölő forgácsokat találsz, amelyek tökéletesen megfelelnek húsok, halak vagy sajtok füstöléséhez.
Figyelem! Csak száraz forgácsot használj (maximális nedvességtartalmuk legfeljebb 11% lehet). A túl nedves forgács használata megzavarja, vagy akár ellehetetleníti a füstgenerátor megfelelő működését.
A füstgenerátor használata előtt olvasd el a készülékhez mellékelt kezelési útmutatót. Ismerkedj meg a dragON Air pumpa csatlakoztatására és használatára vonatkozó útmutatóval is, amely a pumpa külön csomagolásában található.
Tisztítás: Minden füstölés után tisztítsd meg a generátort, különösen belül, hogy teljesen készen álljon a következő használatra, és biztosítsa a füst megfelelő áramlását. Ne használj éles eszközöket, amelyek megsérthetik a készülék elemeit.
A készlet elemei:
A füstgenerátor méretei összeszerelve:
Tipp - melyik füstölési módszert válaszd?
Füstölési módszerek:
Hideg füstölés: Általában 25⁰C-ig történik, és néhány órától akár 14 napig tarthat. Az igényeknek megfelelő füstsűrűség alkalmazandó. Általában az áramlási sebesség 6–15 m/perc között javasolt. Ezt a módszert főként olyan termékekhez használják, amelyeket hosszabb ideig kívánnak tárolni vagy érlelni, mivel a füst mélyen behatol a termékbe, és lassan konzerválja azt. Az így kezelt füstölt termékek egyenletesen száradnak. A hideg füstölés hosszú távú érlelésnél is kiváló eredményt ad.
Meleg/forró füstölés: A 25⁰C feletti hőmérsékletű füsttel való kezelés. Két felső hőmérsékleti határ különböztethető meg: kb. 45⁰C-ig meleg füstölésről, 60⁰C-ig forró füstölésről beszélünk. Forró füstölésnél magában a füstölőben is elősüthetjük a termékeket, a füstölőkamra hőmérsékletét akár 80–90⁰C-ra emelve.
Füstölés elősütéssel: Elősütés esetén a füstgenerátor leválasztható, és a termékre kizárólag a hőmérséklettel hatunk.
Függetlenül attól, melyik füstölési típust választod, ne feledd, hogy ez a befejező folyamat, és az alap a füstölésre szánt termékek megfelelő előkészítése, valamint füstölés előtti alapos kiszárítása (szükség esetén a füstölőben történő utószárítása). Ez kulcsfontosságú lépés, amely pozitívan hat a füstölt áruk minőségére, és megelőzi azok elsavanyodását.