4 ÉVSZAK bor készlet – vadrózsával, szárított gyümölcs- és virágkeverék, valamint tápanyaggal ellátott borélesztő-keverék, amelynek segítségével 8-10 L finom, aromás bort készíthetsz.
Ha télen vagy tavasszal szeretnél bort készíteni, amikor kevés a friss gyümölcs, vagy nyáron nem akarsz időt szánni a szezonális termés feldolgozására, van egy praktikus megoldásunk!
4 ÉVSZAK – vadrózsával, ez egy borkészítő készlet, amely gondosan válogatott gyümölcs- és virágszárítmányt, valamint tápanyaggal ellátott borélesztő-keveréket tartalmaz. Mostantól az év bármely szakában elkészítheted a kiváló házi mustokat.
A 105 g-os csomag 100 g gondosan válogatott szárítmány-összetevőt és 5 g, kiváló minőségű, tápanyaggal ellátott élesztőt tartalmaz. A készlet 8-10 L aromás, kiváló ízű bor elkészítésére elegendő, amely akár 17%-ig is kierjed.
A készlet rendkívül egyszerű használata miatt kiváló választás azoknak is, akik most teszik meg első lépéseiket az otthoni borkészítésben. A készlet összetevőihez csak vizet és cukrot kell adni, majd a mustot szobahőmérsékleten hagyni.
Jó hír a türelmetleneknek – optimális erjesztési körülmények mellett már 5 hét után megkóstolhatod a bort.
A szárítmány összetevői:
csipkebogyóhéj, alma, hibiszkuszvirág, fekete berkenye gyümölcse, aroma.
A tápanyaggal kevert élesztő összetevői:
élesztő [borélesztő S. cerevisiae, emulgeálószer: szorbitán-monosztearát], diamónium-foszfát, B1-vitamin.
Használati útmutató:
A gyümölcsszárítmányt tartalmazó tasak tartalmát és 2 kg cukrot szórd 10 L, 85°C-os vízbe, és 3 percig keverd, miközben tartod a megadott hőmérsékletet. Ezután az egészet öntsd át erjesztőtartályba, és hűtsd le szobahőmérsékletre. Majd add hozzá a kis tasak borélesztőt tápanyaggal. Egy hétig erjeszd, majd szűrd le a mustot szűrőn. Adj hozzá 0,5 kg cukrot, és folytasd az erjesztést egy hónapig. A bor karakterének gazdagításához adj 1 g, vörös- vagy fehérborhoz való tannint (vagy 2 filter fekete tea főzetét).
Ha intenzívebb bort szeretnél, készítsd el a fenti recept szerint, de 1,6 kg cukrot és 8 L vizet használva, majd egy hét múlva adj hozzá 0,4 kg cukrot, és várj a fermentáció befejeződéséig.
A fermentáció végét megállapíthatod cukorfokolóval. Több egymást követő napon ellenőrizd a cukorszintet. Ha az érték nem csökken, tekintsd jelnek, hogy az erjedés befejeződött. Kezdheted a következő lépést.
Derítés:
Hagyd a bort letisztulni, lehetőleg hűvös helyen. Ha fény felé tartva a pohárba töltött italon látod, hogy a bor nem zavaros, lefejtheted az üledékről. Ehhez a legjobb a kényelmes automata szifon, amely visszafolyás-gátló szeleppel rendelkezik, így csökkenti a visszaszívás és az üledék felkavarásának kockázatát.
Ha gyorsabban szeretnéd letisztítani az erjedés utáni bort, használj kálium-metabiszulfitot 0,8 g/8 L arányban – az adagot oldd fel 50-100 ml vízben, majd add a musthoz és alaposan keverd el. A kálium-metabiszulfit oldata nem tartós, ezért közvetlenül felhasználás előtt készítsd el. A jellegzetes, erős kénszag miatt a terméket csak jól szellőző helyiségben használd.
Egy nap elteltével adj hozzá Klarowin 2-t 1,9 g/8 L arányban – a kimért mennyiséget oldd fel 50 ml vízben, és add a borhoz. Alaposan keverd el. Az eredmény kb. egy hét múlva látható, a fenékre ülepedő üledék formájában.
Ajánljuk a 4 ÉVSZAK bor készlet két másik változatát is: málnával és vörösáfonyával.
A csomagolás méretei:
- hossz: 13 cm
- szélesség: kb. 4 cm
- magasság: 22 cm