4 PORY ROKU borkészítő készlet – vörösáfonyával, gyümölcs–virág szárítmány és tápanyaggal ellátott borelesztő keveréke, amelynek segítségével 8–10 l finom, aromás bort készíthetsz.
Ha télen vagy tavasszal szeretnél bort készíteni, amikor nincs friss gyümölcs, vagy nyáron nem szeretnél időt szánni a szezonális termés feldolgozására, van egy praktikus megoldásunk!
4 PORY ROKU – vörösáfonyával, borkészítő készlet, amely gondosan összeválogatott gyümölcs–virág szárítmányt és tápanyaggal ellátott borelesztő keveréket tartalmaz. Mostantól az év minden szakága ideális a kiváló házi mustok elkészítéséhez.
A 105 g-os csomag 100 g gondosan válogatott szárítmányt és 5 g, magas minőségű tápanyagos élesztőt tartalmaz. A készlet 8–10 l illatos, ízével lenyűgöző bor elkészítésére elegendő, amely akár 17%-os alkoholtartalomig is kierjedhet.
A készlet rendkívül egyszerű használata miatt kiváló választás azoknak is, akik most teszik meg első lépéseiket a házi borkészítésben. Az összetevőkhöz csak vizet és cukrot kell adni, majd a mustot szobahőmérsékleten hagyni erjedni.
Jó hír a türelmetleneknek – optimális erjesztési körülmények mellett már 5 hét múlva megkóstolhatod a bort.
A szárítmány összetevői:
vörösáfonya gyümölcse, hibiszkuszvirág, arónia gyümölcse, alma, fekete bodza gyümölcse, feketeribizli, csipkebogyó héja, arónialé-koncentrátum, aroma.
Az élesztő és tápanyag összetevői:
élesztő [borelesztő S. cerevisiae, emulgeálószer: szorbitán-monosztearát], diammonium-foszfát, B1-vitamin.
Használati útmutató:
A gyümölcsszárítmányt tartalmazó tasak tartalmát és 2 kg cukrot szórd 10 l, 85°C-os vízbe, és a megadott hőmérsékletet tartva keverd 3 percig. Ezután az egészet öntsd át erjesztőedénybe, és hűtsd le szobahőmérsékletre. Majd add hozzá a kis tasak tartalmát (borelesztő és tápanyag). Egy hétig erjeszd, majd szűrd le a mustot szűrőn. Adj hozzá 0,5 kg cukrot, és folytasd az erjesztést további egy hónapig. A bor karakterének gazdagításához adj 1 g, vörös- vagy fehérborhoz való tannint (vagy 2 filter fekete tea főzetét).
Ha intenzívebb bort szeretnél, készítsd el a fentiek szerint, de 1,6 kg cukorral és 8 l vízzel, majd egy hét múlva adj hozzá 0,4 kg cukrot, és várj a fermentáció befejeződéséig.
A fermentáció végét a cukorfokoló segítségével állapíthatod meg. Néhány egymást követő napon ellenőrizd a cukorszintet. Ha az érték nem csökken, ez annak a jele, hogy a fermentáció befejeződött. Te pedig elkezdheted a következő lépést.
Derítés:
Hagyd a bort derülni, lehetőleg hűvös helyen. Amikor a pohárba töltött italt a fény felé tartva látod, hogy már nem zavaros, lefejtheted az üledékről. A legjobb a kényelmes automata szifon, amely csökkenti a visszafolyás és az üledék felkavarásának kockázatát (visszacsapó szeleppel rendelkezik).
Ha gyorsabban szeretnéd kideríteni a bort az erjesztés után, használj kálium-metabiszulfitot 0,8 g/8 l arányban – az adagot oldd fel 50–100 ml vízben, majd add a musthoz, és alaposan keverd el. A kálium-metabiszulfit oldata nem tartós, ezért közvetlenül felhasználás előtt készítsd el. Jellegzetes, csípős, kénes szaga miatt a terméket kizárólag jól szellőző helyiségben ajánlott használni.
Egy nap elteltével adj hozzá Klarowin 2-t 1,9 g/8 l arányban – a kimért mennyiséget oldd fel 50 ml vízben, majd add a borhoz. Alaposan keverd el. Az eredmény kb. egy hét múlva látható, a fenékre leülő üledék formájában.
Ajánljuk továbbá a 4 PORY ROKU borkészítő készlet két másik változatát: vadrózsával és málnával.
A csomag méretei: