4 PORY ROKU borkészítő készlet - málnával, egy gyümölcs- és virágszárítmány, valamint tápanyaggal ellátott borélesztő-keverék, amelynek segítségével 8-10 L finom, aromás bort készíthetsz.
Ha télen vagy tavasszal szeretnél bort készíteni, amikor kevés a friss gyümölcs, vagy nyáron nem szeretnél időt szánni a szezonális termények feldolgozására, van egy praktikus megoldásunk!
4 PORY ROKU – málnával egy borkészítő készlet, amely gondosan összeválogatott gyümölcs- és virágszárítmányt, valamint tápanyaggal ellátott borélesztő-keveréket tartalmaz. Mostantól az év bármely szakában ideális lesz a kiváló házi borok elkészítése.
A 105 g-os csomag 100 g speciálisan összeválogatott szárítmányt és 5 g, magas minőségű, tápanyaggal ellátott élesztőt tartalmaz. A készlet 8–10 L illatos, ízében is elragadó bor elkészítéséhez elegendő, az erjedés akár 17%-ig is eljuthat.
A készlet rendkívül egyszerű használata miatt kezdők számára is remek választás. A készlet összetevőihez csupán vizet és cukrot kell adni, majd a mustot szobahőmérsékleten hagyni erjedni.
Jó hír a türelmetleneknek – optimális erjedési körülmények mellett már 5 hét után kóstolhatod a bort.
A szárítmány összetevői:
alma, arónia gyümölcs, hibiszkuszvirág, málna, aroma.
Az élesztő és tápanyag összetevői:
élesztő [borélesztő S. cerevisiae, emulgeálószer: szorbitán-monosztearát], diamónium-foszfát, B1-vitamin.
Használat:
A gyümölcsszárítmányt és 2 kg cukrot szórd 10 L, 85°C-os vízbe, és 3 percig keverd, miközben tartod a megadott hőmérsékletet. Ezután az egészet öntsd át egy erjesztőedénybe, és hűtsd le szobahőmérsékletre. Add hozzá a kis tasak tartalmát (borélesztő és tápanyag). Egy hétig erjeszd, majd a mustot szűrd le egy szitán. Adj hozzá 0,5 kg cukrot, és folytasd az erjesztést egy hónapig. A bor karakterének gazdagításához adj 1 g, vörös vagy fehér borhoz való tannint (vagy két filter fekete tea forrázatát).
Ha intenzívebb bort szeretnél, készítsd el a fenti recept szerint, de 1,6 kg-ot és 8 L vizet használva, majd egy hét után adj hozzá 0,4 kg cukrot, és várd meg az erjedés befejeződését.
Az erjedés végét a cukorfokmérő segítségével állapíthatod meg. Több egymást követő napon ellenőrizd a cukorszintet. Ha az érték nem csökken, ez azt jelzi, hogy az erjedés befejeződött. És kezdheted a következő lépést.
Derítés:
Hagyd a bort lederülni, lehetőleg hűvös helyen. Ha a fény felé tartva a pohárba töltött italon azt látod, hogy a bor nem zavaros, lefejtheted a seprőről. Ehhez a legjobb, ha kényelmes automata szifont használsz, amely visszafolyás-gátló szeleppel rendelkezik, és csökkenti a visszafolyás és az üledék felkavarásának kockázatát.
Ha gyorsabban szeretnéd lederíteni az erjedés utáni bort, használj kálium-metabiszulfitot 0,8 g/8 L arányban – az adagot oldd fel 50–100 ml vízben, majd add a musthoz, és alaposan keverd el. A kálium-metabiszulfit oldata nem tartós, ezért közvetlen felhasználás előtt készítsd el. A jellegzetes, erős kénszag miatt a terméket kizárólag jól szellőző helyiségben javasolt használni.
Egy nap elteltével adj hozzá Klarowin 2-t 1,9 g/8 L arányban – a kimért Klarowin 2-t oldd fel 50 ml vízben, és add a borhoz. Alaposan keverd el. A hatás kb. egy hét múlva látható, az aljára ülepedő üledék formájában.
Ajánljuk a 4 PORY ROKU további két borkészítő készletét is: vadrózsával és vörös áfonyával.
A csomag méretei: