Tökéletesen összeállított liofilizált mezo- és termofil tejsavbaktériumok keveréke, amelynek segítségével finom, görög, feta típusú sajtot készíthetsz, amely remek alapja az egészséges, akár gluténmentes étrendnek is
A liofilizált mezo- és termofil tejsavbaktériumok keveréke ideális starter és adalék a házi görög, feta típusú sajt készítéséhez. Ezeknek a gondosan válogatott baktériumoknak köszönhetően az erjedés gyorsabban és stabilabban zajlik, ami egységes állagú és ízű terméket eredményez.
Használati útmutató:
Friss "tehéntől" származó tej esetén javasolt kb. 65°C-on 30 percig pasztörizálni.
Önts 6 L tejet egy lábasba, és melegítsd fel 33°C-ra. Kapcsold ki a fűtést. Mérj ki kb. 0,4 g baktériumot, és oldd fel egy kis pohárban kevés langyos vízben. Add az egészet a tejhez, és alaposan keverd el. Fedd le, és hagyd állni kb. 1 órát. Ezután - ha bolti, alacsonyan pasztörizált tejet használtál - adj hozzá kb. 1 g por állagú kalcium-kloridot (friss "tehéntől" származó tej esetén a kalcium-klorid hozzáadása nem szükséges), melegítsd a tejet 38°C-ra, majd adj hozzá kb. 0,6 g szárított oltót, kevés langyos vízben feloldva. Keverd meg néhány határozott mozdulattal. Kapcsold ki a fűtést. Kb. 50 perc múlva vágd a rögöt 1-2 cm élű kockákra. Ezen felül a rögöt ferdén is tovább lehet vágni. Hagyd állni 10-15 percig, hogy a savó elkezdjen elválni. Ezután a rögöt egy szitával enyhén nyomkodd meg, és merőkanállal szedd le a belefolyó savót. Amikor a savó nagy része már elvált, tedd át a rögöt sajtkendőbe, és helyezd sajtprésbe. Fokozatosan növeld a prés terhelését. Amikor az eléri kb. 5 kg-ot, hagyd a sajtot legalább 12 órára szobahőmérsékleten. Tedd a sajtot sós lébe (1 L víz + 180 g só) 6 órára, majd a második sós lébe (1 L víz + 70 g só) további tároláshoz, és tartsd hűtőszekrényben.
Összetevők: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktóz.
A minőségmegőrzési idő figyelembe veszi a termék 30°C alatti hőmérsékleten, legfeljebb 7 napig történő szállításának lehetőségét.
Részletes recepteket a különböző sajtfajtákhoz a Sajtkalkulátorban. találsz