A mustfokoló (cukorfokmérő) elengedhetetlen eszköz a must vagy a sörcefre (sörlé) cukortartalmának gyors és pontos meghatározásához. A mustfokoló Balling-fokban (°Blg) skálázott areométer – 1°Blg megközelítőleg 10 g cukornak felel meg 1 liter lében (mustban). A méréshez használt mérőhenger üvegből készült, és lapos az alja.
Az egyes borkészítési szakaszokra ajánlott cukorkoncentráció-tartományokat különböző színekkel jelöltük:
Ez az areométer egyszerű számításokkal közvetett módon az alkoholtartalom meghatározására is alkalmas a borban.
Használat :
A méréshez a mérőhengert kevés, szilárd részecskéktől és légbuborékoktól mentes folyadékkal kell megtölteni. A folyadék mennyisége legyen akkora, hogy a hengerbe helyezett úszó szabadon lebegjen, és ne érjen a tartály falához. A cukorkoncentráció értékét a folyadék felső meniszkusza szerint kell leolvasni.
A termék méretei:
magasság 24 cm
átmérő 1,75 cm
magasság 24,5 cm
külső átmérő 2,2 cm
belső átmérő 2,0 cm
A készlet tartalma:
Tartomány: 0-tól 24°Blg-ig