A házi bor nem mindig derült, ezért szükség lehet derítésre. Sajnos sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a zavarosodást pozitív töltésű részecskék (pl. fehérjék), vagy negatív töltésűek (pl. polifenolok), illetve más szerves vegyületek okozzák-e. Mielőtt konkrét derítőszert alkalmazunk, érdemes próbaderítést végezni egy kis mintán (kb. 1 l boron). Ez segít a megfelelő derítőszer kiválasztásában. A derítési folyamat általában körülbelül egy hétig tart. Fontos, hogy ne adagoljuk túl a derítőszereket. Túl nagy dózis másodlagos zavarosodást okozhat, vagy megváltoztathatja borunk színét.
A Klarowin hatékony derítőszer borokhoz és gyümölcslevekhez. Összetevői között negatív töltésű bentonit található, amely vízben megduzzadva erős adszorpciós tulajdonságokat mutat. Szerkezetében különféle, pozitív töltésű anyagokat – főként fehérjéket és fémionokat – köti meg, így azok az edény aljára ülepednek. Enyhén növeli a bor pH-értékét. A képződő üledék laza és finom, könnyen szűrhető. Elsősorban fehér és rozé borokhoz használatos.
Használat
A megfelelő mennyiségű Klarowint szórd 100 ml vízbe, és alaposan keverd el.
A keveréket hagyd állni egy napig, időnként megkeverve.
Ezt követően öntsd a derítendő folyadékhoz. Az eredmény kb. egy hét múlva lesz látható: az üledék az edény aljára ülepszik
Összetevők:
nátrium-kálium-bentonit
Méretek:
Az alábbi méretek a csomagolásra vonatkoznak.