A házi bor nem mindig tiszta, ezért szükség lehet derítésre. Sajnos soha nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a zavarosodást pozitív töltésű részecskék (pl. fehérjék), negatív töltésűek (pl. polifenolok) vagy más, szerves eredetű vegyületek okozzák-e. Mielőtt konkrét derítőszert alkalmaznánk, érdemes próbát végezni a bor egy kis mintáján (kb. 1 l). Ez lehetővé teszi a megfelelő derítőszer kiválasztását. A derítés folyamata általában körülbelül egy hétig tart. Arra is ügyelni kell, hogy ne adagoljuk túl a derítőszereket. Túl nagy adag esetén másodlagos zavarosodás léphet fel, vagy megváltozhat a bor színe.
Klar-zyme hatékony, pektolitikus tulajdonságú enzimkészítmény, kétféle felhasználással. Az erjedés befejezése után hozzáadva borok derítésére szolgál, különösen a szilva-, sütőtök-, banánborok stb. esetében, erjedés előtt adagolva pedig – különösen szilva-, tök- vagy banáncefrékhez – megkönnyíti a lé kinyerését. Az enzimkomplex lebontja a zavarosodást okozó nagy molekulatömegű pektin- és keményítővegyületek többségét.
Fontos jellemzők:
Használati útmutató:
Hígítsd fel a készítményt vízzel 1:10 arányban, és add a musthoz vagy a borhoz. Az egészet alaposan keverd el, és meleg helyen, lefedve hagyd állni: gyümölcslé kinyeréséhez 1 napig, bor derítéséhez pedig 5–7 napig, a bor zavarosságától függően. Ezt követően préseld ki a levet, illetve fejtsd le a bort az üledékről. A készítmény 30–35 °C-on működik a legjobban, legnagyobb aktivitása pH 4,5-nél van.
Összetevők:
víz, glicerin, pektolitikus enzimek, ammónium-szulfát, tartósítószer: kálium-szorbát.
Méretek:
Az alábbi méretek a csomagolásra vonatkoznak.