Az agyag római tál kiváló alternatíva a népszerű püspökkenyér formához. A forma természetes anyagból – agyagból – készül. Ennek köszönhetően sütés közben az ételek sokkal több tápanyagot őriznek meg. A praktikus forma és az optimális űrtartalom lehetővé teszi kedvenc pástétomod vagy kenyered elkészítését, amely kívül ropogós, belül pedig kellően nedves lesz.
A római tál különlegesen kiégetett agyagból készül. Pórusos szerkezete van, amely az áztatás során (használat előtt kötelező) vizet szív magába. Sütés közben a pórusok gőz formájában engedik ki a vizet, így az étel a sütőben gőzben is sül. Ennek köszönhetően a római tálban készült fogás kívül ropogós, belül kellően nedves lesz. Nincs szükség zsiradék hozzáadására, így az ételek megőrzik természetes aromájukat, könnyen emészthetők és egészségesek. A gőzös környezetben történő sütés több vitamin és nyomelem megőrzését is lehetővé teszi. A római tál különösen alkalmas pástétomokhoz, rakott ételekhez, lasagne-hoz, süteményekhez és hosszúkás kenyerekhez.
A római tál nagyszerűen megkönnyíti a vegán és vegetáriánus ételek elkészítését. A lencséből vagy csicseriborsóból készült pástétom megfelelő sütési körülményeket igényel ahhoz, hogy belül nedves maradjon, ugyanakkor megtartsa a megfelelő alakját. A forma a gluténmentes pékáruk elkészítéséhez is kiválóan beválik.
Sposób użycia:
- Minden használat előtt áztasd vízbe 10-15 percre, teljesen elmerítve a formát. Ezután helyezd a hideg sütőbe. A recept követelményeitől függően melegítsd elő üresen, vagy töltsd meg és úgy melegítsd. Sütés után a fogást kiveheted forrón (pl. kenyér), vagy hagyd kihűlni, amíg az összetevők jól összeállnak (pl. pástétom készítésekor). A forma használatát igazítsd a recepthez.
- Kenyér sütése előtt kend ki a formát vajjal vagy kókuszolajjal, és hintsd meg zsemlemorzsával vagy liszttel, ami megkönnyíti a megsült cipó kifordítását.
Pamiętaj:
- A formát nem szabad közvetlenül gázlángra vagy elektromos főzőlapra tenni.
- A római tálat nem érheti hirtelen hőmérséklet-változás.
- Forró edénybe ne önts hideg folyadékot.
- A római tálban ajánlott legmagasabb sütési hőmérséklet 200°C.
- A forma gáz- és elektromos sütőkben használható.
Mycie i czyszczenie:
Használat után a formát többször áztasd be meleg vízbe, majd mosd el szivaccsal vagy puha kefével. A makacs szennyeződések szódabikarbónával eltávolíthatók. Időről időre érdemes a formát ecetes vízben kiforralni a szagok semlegesítésére. Mosogatógépben nem mosható.
Mosás után a forma teljesen száradjon meg - javasolt jól szellőző helyen tárolni.
Wymiary zewnętrzne:
Wymiary wewnętrzne: