A 4 L-es római tál remek választás az egészségükre ügyelőknek. Természetes agyagból készült edény, amelyben különféle ételeket készíthetünk, a sült zöldségektől vagy húsoktól, a finom halakon át egészen a pékárukig. Az ilyen tál egyaránt beválik húsos és vegetáriánus ételekhez, valamint különböző konyhák fogásaihoz, pl.: a grúz vagy a magyar konyhához.
Az agyag felületében lévő pórusoknak köszönhetően a tál vizet szív magába, amely a felmelegítés hatására gőz formájában szabadul fel. Az így elkészített ételek a vitaminok nagy részét megőrzik, rendkívül aromásak, és egyedülálló ízzel rendelkeznek, amelyet a hagyományos edényekben történő sütés során nem érhetsz el. A megsült fogások zsiradék hozzáadása nélkül is szaftosak.
A római tál használata és tisztán tartása egyszerű, csupán néhány tanácsra kell emlékezni, amelyeket alább találsz.
Használat:
- Használat előtt minden alkalommal áztasd vízbe 10-15 percre. A tálat a fedővel együtt teljesen merítsd vízbe. Ezután helyezd a hideg sütőbe. A ropogós eredmény érdekében a sütés vége előtt 10 perccel vedd le a fedőt.
- Kenyér sütése előtt kend ki a tálat vajjal vagy kókuszolajjal, és szórd meg zsemlemorzsával vagy liszttel, hogy a megsült cipót könnyen ki tudd venni
- A tálat nem szabad közvetlenül gázon vagy elektromos főzőlapon használni.
- A római tálat nem érheti hirtelen hőmérséklet-változás.
- Forró tálba ne önts hideg folyadékot.
- A római tálban ajánlott maximális sütési hőmérséklet: 200°C.
- Gáz- és elektromos sütőkben használható.
Mosás és tisztítás:
Használat után a tálat többször áztasd meleg vízbe, majd mosd el szivaccsal vagy puha kefével. A makacs szennyeződéseket szódabikarbónával lehet eltávolítani. Időnként érdemes ecetes vízben kiforralni, hogy semlegesítsd a szagokat. A tálat nem szabad mosogatógépben mosni.
Mosás után a tálat hagyd teljesen megszáradni, és nyitott állapotban, lehetőleg szellős helyen tárold.
Külső méretek:
1. tál:
2. fedő:
Belső méretek:
1. tál:
2. fedő:
A készlet méretei: