A hőmérővel ellátott mustfokoló elengedhetetlen eszköz a bormust vagy a sörlé cukortartalmának gyors és pontos meghatározásához. A mustfokoló Balling-fokokra (°Blg) skálázott areométer - 1°Blg megközelítőleg 10 g cukornak felel meg 1 L lében (mustban). A két skálának köszönhetően segítségével a bor várható alkoholtartalmát is megtervezheted.
A méréshez használt próbahenger műanyagból készült, ezért az üveg megfelelőkkel ellentétben törhetetlen.
A könnyebb használat érdekében a skálán különböző színekkel jelöltük a mustban és a sörlében javasolt kezdeti és végső cukorkoncentráció-tartományokat - így nincs szükség további számításokra vagy táblázatokra:
- bordó tartomány (22 - 25°Blg) - kezdeti koncentráció, desszertbor (édes)
- sárga tartomány (15 - 22°Blg) - kezdeti koncentráció, asztali bor (száraz)
- borostyánsárga tartomány (9 - 11°Blg) - kezdeti koncentráció, sör
- zöld tartomány (0 - 2°Blg) - végső koncentráció, sör
- piros tartomány(-2 - 0°Blg) - végső koncentráció, bor
A mustfokoló használata rendkívül egyszerű. Helyezd az areométert a próbahengerbe, és tölts bele annyi folyadékot, hogy az úszó szabadon lebegjen. Az eredményt a skáláról, a felső meniszkusz alapján kell leolvasni.
Mivel az eszközök 20°C-ra vannak kalibrálva, javasolt a leolvasást is ugyanilyen hőmérsékleten elvégezni, amit a mustfokolóba épített hőmérő megkönnyít. Mivel a folyadék a hőmérséklet hatására megváltoztatja a koncentrációját (a molekulák tágulnak és összehúzódnak), a 20°C-on végzett mérés lesz a legmegbízhatóbb és legpontosabb.
A cukortartalom mérése:
A méréshez helyezd az areométert a próbahengerbe, és önts bele szilárd részecskéktől és gázbuborékoktól mentes folyadékot. A folyadék mennyisége legyen olyan, hogy a hengerben lévő úszó szabadon lebegjen, és ne érjen a tartály falához.
A cukorkoncentráció értékét a felső leolvasás mutatja. Lásd a használati útmutatót.
A mérés elvégzése után a folyadékot öntsd ki, ne fogyaszd el.
A bor alkoholfokának megtervezése:
1°Blg megközelítőleg 10 g cukornak felel meg 1 L mustban. 1 kg cukor hozzáadása a must térfogatát 0,6 L-rel növeli. Az erjedés megkezdése előtt a must cukorkoncentrációja nem haladhatja meg a 22°Blg-t. Tegyük fel, hogy a műszer skáláján 16°Blg-t olvasunk le: ilyen cukortartalmú mustból kb. 7,3% alkoholtartalmú bor készül. Ha 13% alkoholtartalmú bort szeretnénk, a mustnak literenként 260 gramm cukrot kell tartalmaznia. A szükséges pótlás tehát 260 - 160 = 100 g/L. Annak érdekében, hogy a must cukorkoncentrációja ne haladja meg a 22°Blg-t, a szükséges cukormennyiséget három egyenlő részletben kell hozzáadni: az elsőt az erjedés megkezdése előtt, a másodikat és a harmadikat pl. a fermentáció 7. és 12. napján.
A sörlé vizsgálata :
A sörlé cukortartalmának mérése a bormusthoz hasonló módon történik.
A készlet tartalma:
- műanyag próbahenger
- dugó a próbahengerhez
- areométer hőmérővel
Tartomány: 0-tól 30°Blg-ig