Az edényre zománcozott belső és mázatlan fedő jellemző. Tökéletesen ötvözi a természetes agyagból készült római tálak és a tipikus bevonatos edények előnyeit. Ebben az edényben finom húsokat, zöldségeket, süteményeket, kenyereket és sok más fogást készíthetsz. A pékáru tárolására is kiváló.
A zománcozott belsővel és mázatlan fedővel rendelkező római tál olyan edény, amely egyesíti a természetes agyagból készült hagyományos edény és a bevonatos – zománcozott vagy más módon mázolt – edények előnyeit. Ebben az edényben finom húsokat, zöldségeket, süteményeket, kenyeret és sok más fogást készíthetsz. A pékáru tárolására is kiváló.
Sütéshez használj zsiradékot vagy olajat. Néhány ételt zsiradék nélkül is elkészíthetsz, elegendő egy kevés vizet hozzáadni, hogy a lefedett edényben megfelelő nedvesség alakuljon ki.
Javasoljuk, hogy az agyag fedőt használat előtt áztasd be, így a sütés közben elpárolgó víz nagyobb szaftosságot biztosít az ételeknek. Magát az edényt – a zománc miatt – nem szükséges beáztatni. A kerámia zománc megakadályozza, hogy az ételek illata beivódjon az edény falába, ezért különösen alkalmas az intenzívebb aromájú alapanyagokból készülő fogásokhoz (az aromákat természetes módon csak a mázatlan fedő veszi fel). Az edény alja megfelelően bordázott, ami megakadályozza az ételek túlzott odatapadását. A máznak köszönhetően az edény mosása és tisztítása nagyon egyszerű. Az edény megjelenése is tetszetős, vonzerejét az antik, geometrikus ornamentika díszíti a fedőn. Az edény nagy űrtartalma és mélysége, valamint megnyújtott formája lehetővé teszi nagyobb, családi adagok vagy hosszabb időre szánt ételek elkészítését, beleértve a halakat vagy a baromfit, anélkül, hogy fel kellene darabolni őket.
Figyelem! Az edényt nem érhetik hirtelen hőmérséklet-változások, pl. nem szabad a felforrósodott edénybe hideg folyadékot önteni. A római tál sütőben használható, legfeljebb 250°C hőmérsékletig. Ne feledd, hogy az edény teljes felülete erősen felmelegszik, ezért védőkesztyű használata szükséges. Miután kivetted az edényt a sütőből, helyezd fa alátétre vagy konyharuhára.
Tisztítás és tárolás: az edény zománcozott belsejét javasoljuk kézzel tisztítani, mosogatószer használatával. Az agyag részek tisztításához ne használj mosogatószert, csak forró vizet, erős szennyeződés esetén pedig konyhasót és szivacsot vagy kemény sörtéjű kefét. Az edényt a fedőt fejjel lefelé fordítva tárold, lehetőleg papírtörlővel elválasztva úgy, hogy a levegő jusson az edény belsejébe.