A borélesztő tápanyaga elengedhetetlen a házi gyümölcs-, szőlő- és gabonaalapú borok készítésekor. A borélesztő a cukorforrás mellett nitrogén- és foszforvegyületeket is igényel – ezekben a mi éghajlati övünk gyümölcsei szegények –, továbbá vitaminokat, főként a B-csoportból. A B1-vitaminnal dúsított élesztőtáp alkalmazásával megfelelő élesztőszaporulatot, az erjedés gyors indulását, valamint a gyümölcsökben lévő és a borkészítés során hozzáadott cukor teljes kierjedését érjük el. A B1-vitamin serkenti az élesztő növekedését, és erős erjedésaktivátor, vagyis gyorsabb indulást biztosít. A tápanyagban található vegyületeket az élesztő a szaporodás és az erjedés során teljes mértékben felhasználja, így nem befolyásolják a bor ízét és illatát. A 10 g-os csomag 25 L musthoz elegendő! Az élesztőtáp használata 1 g/1,5–2,5 L must arányban ajánlott. A tápanyag rendkívül egyszerűen használható - közvetlenül az élesztő oltóanyagához azonban nem szabad hozzáadni!
Használati utasítás:
1 g tápanyagot 1,5–2,5 L musthoz arányban alkalmazzon. A tasak tartalma 15–25 L musthoz elegendő. Az ajánlott mennyiséget három egyenlő részletben adagolja: I – az élesztő beoltása előtt, II – az erjedés 2–3. napján, III – kb. 10 nap múlva, amikor a must °Blg értéke 8–12-re csökken. Az egyes adagokat kb. 100 ml mustban oldja fel, majd öntse az erjesztőtartályba és keverje el.
Ne adja hozzá közvetlenül az élesztő oltóanyagához.
Összetevők:
diamónium-foszfát (DAP), B1-vitamin (tiamin-hidroklorid)
Méretek:
Az alábbi méretek a csomagolásra vonatkoznak.